D’Oliva Trencada i Fameliars mar enllà

entonio

N’Entönio és en Toni Torres, ex Fameliars, ex Oliva Trencada. Amb aquests darrers, entre el 2010 i el 2013 l’eivissenc se remanava en l’agro urbanitat. Amb els primers, mirava dins la casa des de la marina. Deixà Oliva Trencada perquè se’n tornà a la gran de les Pitiüses. “Duia un any per Eivissa sense tocar quan vaig començar a anar a tocar amb amics i vaig recuperar la rutina de fer cançons. Aquells mesos en vaig fer 7 o 8.  Les cançons les vaig fer a Eivïssa, excepte “Les finestres” que no ho record. És l’única que hem gravat que ja tenia -inacabada- i que potser té dos anys, o quatre”, ens recorda Torres.

La valenciana La Casa Calba és qui treu a la llum Les finestres, el primer treball per dret propi d’en Toni Torres, gravat -com no podia ser d’altra manera- amb dos Olives que són ses (seves) pegellides, en Pep Toni Ferrer i Michael Mesquida. Tot arranjat, gravat, mesclat i produït, evidentment, a Favela “des d’agost fins desembre del 2014”, apunta el músic. El màster s’ha fet a Urban amb Rafa Rigo. Al cap i a la fi, Toni Torres ha retornat al segell que va publicar el Perleta Negra (2011) d’Oliva Trencada i que un any abans hi havia fet debutar Pep Toni Ferrer amb el seu projecte Saltamartí.  

Les finestres són set cançons que “responen a un estat d’uns mesos, mirant cap a moltes bandes, en el sentit que hi ha històries reals i somnis del passat, projeccions de futur, cançons fetes des del futur, cert ecologisme-terrorisme de tercera divisió”, reflexiona. “Surten de com em sentia aquells mesos concrets: acabava de ser pare i disfrutava d’un ànim molt vital i resolutiu gairebé mdmero, però més suau, estable i natural. Aquestes són d’alguna manera les finestres i volia que el disc fos coherent en el sentit que repongués a una etapa. No volia agrupar material de diferents èpoques”. D’ençà d’UC és el cançoner necessitat per una illa tan devastada com Eivissa. Pop entre l’oneig d’un Syd Barret i l’onada present d’uns Wild Nothing. Un debut (re)fresc, entre el millor que deixa aquest 2015 que podria haver estat més fresc. La mar, la marina, ho cura tot.

Celestí Oliver
About Celestí Oliver
Una vida de ràdio. Des de Titoieta Ràdio, Som Ràdio, Ràdio Ciutat Vella, Ona Mallorca, fins a Ona Mediterrània, actualment, on fa Micro, de dilluns a divendres. És corresponsal de Rac1 a les Illes, escriu a Cultura de l'Ara Balears i ha col·laborat a MondoSonoro. No toca res ni enlloc: els nassos.