Saïm, “QWERTY” (2015)

Saïm - QWERTYEn una illa petita com és Mallorca, tot i que sorprèn la quantitat de propostes musicals que aquesta amaga, és normal que es noti certa manca de recursos humans a l’hora de conformar projectes. En resum, és comú veure la mateixa gent ficada a diverses mogudes alhora. Aquest és un poc el cas del grup en el qual està basada aquesta resenya, Saïm. Tenim entre mans una nova proposta sorgida entre Felanitx i Manacor, formada per tres habituals de l’escena: xerram de Joan Roig, Daniel Gómez i Jorra Santiago, tres veterans que al seu currículum conjunt s’haurien d’anomenar bandes ja de pes com Manfel, Pujà Fasuà o Shenobi, entre d’altres. Es pot dir que Saïm és un nou grup format per “els de sempre”. Sí, i què si ho són? Mentre penses (probablement) de forma despectiva “Bah! Una altra vegada els de sempre”, ells estan fent alguna cosa, tu no.

Saïm es presenten en societat amb un EP que nom QWERTY, que conforma un interessant debut de cinc cançons. Els temes varen ser enregistrats per Toni Toledo, masteritzats per Rafa Rigo i amb la formació original de la banda, en el cas de la gravació va ser Macià Vives qui s’encarregà de les pistes de baix. El disc es presenta en un senzill format promo-CD acompanyat de la bonica fotografia i disseny del mateix Joan.

I què putes passa a QWERTY? Doncs més o menys és coneguda la trajectòria dels tres membres del grup i ens podem imaginar de què va això de Saïm, però jo ho resumiria com a una continuació de Shenobi. Tornam a tenir en Joan a la guitarra i les veus, aquest cop fent lletres en català, així que suposo natural que Saïm recordi el seu anterior grup. Quant a allò estrictament musical, els temes també apunten cap a Shenobi, cosa que em fa pensar que el pes de la composició de les cançons cau damunt ell també. Diguem que Saïm és una nova proposta de post hardcore illenc, estil que tants de grups de puta mare ha donat Mallorca (aquí res a envejar als catalans, tios!), potser trob que amb un so menys agressiu que altres companys d’estil, menys distorsió i brutor, i més guitarres clares i melodies més properes a grups com Hüsker Dü. Jo hi enyor un puntet més de mala llet i ronya extra al seu so, però no és res que resti cap valor al disc. Té el gran mèrit que a aquestes altures, dins un estil ja bastant suat, trob que mantén un toquet fresc i atractiu. Saïm són capaços de cridar l’atenció de l’oient i el seu EP, en general, suposa una escolta més que agradable. Al disc tots els temes estan al mateix bon nivell, encara que jo destacaria “Principi d’Incertesa” i “Floridura”, les dues darreres.

Per què hauries d’escoltar QWERTY de Saïm? Doncs bàsicament perquè és un bon disc, tocat i composat amb bon gust. Perquè tens el deure moral, ja no de donar suport a la música local, sinó de mostrar simple curiositat pel que es fa aquí. I encara més important: perquè t’ho dic jo, que sí, que sóc un puta pringat i el que vulguis, però t’ho dic jo, tio, fes-me cas per una vegada… Saïm molen.

Jordi Carrasco
About Jordi Carrasco
Professional del sector de la missatgeria, col·laborador radiofònic, especialista en cinema de sèrie Z i púrria, investigador paranormal, ex-component de varies bandes i ara actiu amb Stalingrad.