Aina Climent

2
La coberta d’Assaig sobre l’exotisme. Una estètica sobre la diversitat (Lleonard Muntaner Editor, 2015), la primera traducció que es fa al català d’aquest imprescindible assaig de Victor Segalen (1878-1919), és una declaració d’intencions, oberta, això sí, a tot tipus d’interpretacions. Obra i gràcia d’Aina Climent (Palma, 1988), fotògrafa nascuda a l’illa, però formada professionalment a Barcelona i Berlín, on ha passat sis anys de la seva vida. És a la capital alemanya on cursà Estudis Culturals a la Humboldt-Universität, i completà la seva formació amb els estudis de Fotografia i Disseny a l’Ostkreuzschule.

El bagatge teòric que acumula és comparable a la seva frenètica activitat rere l’objectiu. Començà capturant escenes del hardcore-punk illenc: Mostros, Phogo i, sobretot, Cop de Fona, entre molts d’altres. Una petita part d’aquesta primera etapa queda immortalitzada a les pàgines de Breu història del punk a Mallorca (Lleonard Muntaner Editor, 2014). Tot i que ha adoptat diferents llenguatges i registres en la seva trajectòria artística, mai ha abandonat la música: les imatges que acompanyen l’artwork de Política de Tierra Quemada (2014) d’Antiguo Régimen o les portades de les cassets 1929 (2014) i 8 Canciones (2015) són seves.

Talment com si fossin fotogrames a mig camí d’algun clàssic perdut de l’expressionisme alemany i d’un film emblemàtic de Roberto Rossellini, el domini de blancs, negres i, sobretot, grisos, fa de l’obra d’Aina Climent un conjunt d’imatges altament suggestives. Composicions senzilles i ordenades, sovint espontànies, amb una càrrega fantasmagòrica, electritzant, agermanada amb la de Veru Iché. De manera autoeditada, aquest 2015 ha aparegut una selecció d’imatges seves amb el títol Keller que, a hores d’ara, es troba exhaurida i que no fa més que confirmar-la com una de les majors esperances de la “nova” fornada de fotògrafs illencs.

Tomeu Canyelles
About Tomeu Canyelles
Historiador i periodista musical. Escriu o ha escrit per mitjans com Última Hora, Ara Balears, dBalears o, més recentment, Mondo Sonoro, entre d’altres. Dirigeix i presenta els programes “Illa Sonora” (BN Mallorca) i “Fang i Distorsió” (Ràdio Marratxí), al temps que és membre dels grups Marasme, Vogt, Forces Elèctriques d’Andorra i Te Corrs.