“Subterráneos”, el retorn d’Astrolabio

astrolabio

Carretera serpiente és una de les novetats més esperades per aquest bordell entre tot el que tenim a la llista per a principis de 2015. Astrolabio ens han tengut esperant quatre anys encara que ells no han estat de mans plegades: s’han fet el seu propi estudi, s’han gravat el seu propi disc i finalment han cercat una discogràfica, que també estrenen. Es tracta d’Espora Records, nova aventura editorial sobre la qual ja vàrem parlar per aquí. Astrolabio seran els autors de la seva primera referència, que arribarà tot just voltar l’any. “Espora ens dóna coses que per nosaltres mateixos tindríem complicat aconseguir: dóna una certa oficialitat al projecte i el fet que una tercera persona aposti per tu per a nosaltres és motiu de celebració”, expliquen des del grup. “La relació que tenim tant amb en Pinxo com amb en Víctor és de proximitat, ja que coincidim plenament amb la seva filosofia alhora d’entendre la música”.

Astrolabio - Carretera serpiente“Subterráneos” és el primer tema que apareix del disc, del qual avui també mostram per primer cop la portada. Un treball que ells veuen com una continuació lògica respecte el seu debut, malgrat els anys que han passat des de llavors: “Pensem que ‘Carretera serpiente’ sí és una continuació lògica del primer disc, la nostre intenció ha estat fer una passa endavant, fent cançons més redones i més madures i, sobretot, evolucionar cap a un so propi. El fet d’enregistrar-nos a Sa Ritxola ens ha donat la pausa necessària per anar més enllà i definir més la personalitat del grup. La veritat és que ha passat més temps del que esperàvem, però les coses han vingut així. Hem sofert un canvi de bateria i hem cercat un nou lloc on donar forma a les cançons. De primeres no semblen motius per estar tres anys a treure el disc, però habilitar el local d’assaig requeria molta feina i a més ho hem convertit en estudi d’enregistrament. Sabíem que aquesta aposta ens retardava per treure el disc, però aquesta opció ens ofereix coses que no podem trobar a cap altre lloc”. Un retard que, en tot cas, no ha afectat les cançons, malgrat ser compostes la majoria quan encara no havia sortit el seu primer disc: “La majoria de les cançons varen ser compostes abans d’acabar o tot just treure el primer disc. De totes formes, les idees han evolucionat molt des d’aquell moment, per tant, no tenim la sensació de que les cançons tinguin tant de temps. Realment, duem poc temps amb en Xesc a la bateria, i per nosaltres és un pilar envers el qual les cançons adquireixen sentit”.

Ara toca concretar les primeres dates de presentació del disc, que coincidiran amb la festa de presentació d’Espora. “Tenim ganes, ganes i ganes. Heu de venir“, diuen. Idò vendrem.

Per ara, “Subterráneos” ens retorna un dels grans talents de l’escena local. Pibe, qué bueno que viniste. 

Joan Cabot
About Joan Cabot
Ha escrit a MondoSonoro, Última Hora, Ara, Go Mag, Vice i D-Palma, a més de treballar durant molts anys en ràdio (Local d'Assaig a Ràdio Jove i Cara B a IB3 Ràdio). És membre dels grups Lost Fills i Forces Elèctriques d'Andorra.