Explorers Club, Post-Mallorca

fonda i pensio2-mallorca

 

Fundat el 2007, l’Explorers Club Mallorca ha estat des de llavors fent fotografies en edificis abandonats i recollint una impressionant col·lecció d’imatges que ben bé podrien haver estat preses a Txernòbil o al Sarajevo després de la guerra. Però es tracta de l’interior d’edificis barrats per davant els quals passam sovint, i potser precisament aquí resideix l’encant de tot plegat, la barreja d’adrenalina i bon ull que s’intueix en les seves fotografies. Parlam amb Andreu Beltran, el seu responsable i impulsor, sobre l’estrany esport que suposa colar-se en edificis abandonats per sortir-ne amb tresors.

40Putes: Com va néixer l’Explorers Club Mallorca? Com vos vàreu ficar en aquest món? 

Andreu: EC va ser fundat al 2007 per n’Isa i jo. N’Isa va ser amb qui vaig fer la primera exploració urbana, colant-nos en el complex d’edificis militars del Baluard del Príncep quan començava a ser esbucat. Ella va ser qui va fer que em prengués la fotografia més seriosament, me va ensenyar moltes coses al respecte i amb la seva curiositat insaciable fou la impulsora en molts de casos per entrar als edificis. A partir del 2012 ens vàrem distanciar, i va ser quan em vaig decidir a publicar totes les meves fotos al web. A partir d’aquest punt vaig passar a planificar totes les exploracions, que feia acompanyat gairebé sempre de qualque amistat. Poques vegades hem estat més de dues persones. El nom prové d’un grup musical que havíem descobert recentment i que vàrem pensar que era adient per anomenar el que fèiem. Això a la llarga ha estat un motiu de confusió, ja que sovint la gent pensa que el web pertany a un grup, quan som jo l’únic autor de les fotografies i del manteniment del mateix web. Per això he decidit deixar d’emprar aquest nom i d’ara en endavant firmar i publicar totes les meves feines amb el meu nom real.

Feis èmfasi en què mai heu forçat res per entrar en aquests edificis, però tampoc es pot dir que el que feis sigui legal, legal… 

Faig èmfasi en aquest punt perquè vull que quedi molt clar que les meves incursions no alteren en absolut el lloc al qual accedesc. Sé que no és legal entrar en una propietat aliena, però així mateix pens que, ja que únicament document el que hi ha, en la majoria de casos el propietari de l’immoble estaria d’acord que ho fes. Les meves fotografies únicament poden molestar a qui no vulgui que es vegi l’estat de les seves propietats, i pens que generalment es tracta de les institucions que tenen propietats públiques en estat de deixadesa.

casa de putes-mallorca

Quins són els llocs més especials on t’has colat? 

Els edificis del Baluard, per ser la meva primera experiència. M’impressionà en gran manera trobar un altre món dins de la meva pròpia ciutat, un lloc on els renous de la vida sonaven opacs, un lloc enorme deshabitat que em va fer pensar què se sent després d’una guerra. A part, he visitat altres indrets impactants, com l’antiga presó, on vaig sentir immediatament l’angoixa opressiva que s’hi respirava, així com també antigues indústries colossals, possessions bellíssimes, escoles, etc.

Costa localitzar aquesta mena de llocs abandonats o de cada cop n’hi ha més? Perquè a més no val qualsevol… 

Actualment a l’illa me costa molt. De fet, he estat tants d’anys cercant aquests llocs que ja no els cerc, ja que el que més m’interessa són edificis històrics en un estat de conservació acceptable o amb restes del mobiliari o decoració.

Per acabar: no acollona? No hi ha hagut moment en què hagis pensat “val, ara és quan apareix una bubota i me pega un infart”?

Els terrors més grans són els de la vida real; no tenc por a la foscor. Té una part de tensió molt gran, encara que per a mi sempre ha estat per por a tenir problemes amb la policia. Així i tot, en qualque moment estar a les fosques a un soterrani humit i ple de teranyines t’ajuda a imaginar coses terrorífiques…

Més fotos de l’Explorers Club Mallorca al seu web.

balneari-catalunya

quarter2-mallorca
quarter-mallorca preso-mallorca possessiosc-mallorca industria2-mallorca industria-mallorca hotelsm-mallorca hotel-mallorca hospital-menorca hotel-frança
celler-mallorca

possessio-menorca vivenda-mallorca hospital-mallorca fonda i pensio-mallorca celler2-mallorca canó-mallorca

 

Joan Cabot
About Joan Cabot
Ha escrit a MondoSonoro, Última Hora, Ara, Go Mag, Vice i D-Palma, a més de treballar durant molts anys en ràdio (Local d'Assaig a Ràdio Jove i Cara B a IB3 Ràdio). És membre dels grups Lost Fills i Forces Elèctriques d'Andorra.