Passion for Photo!

Newsha Tavakolian

Carles CongostLes pròximes setmanes vénen carregades d’exposicions, d’entre les quals destaca el macroesdeveniment PalmaPhoto. Tot i que ja hi mostres inaugurades i activitats en marxa, el dia de gala és dijous 5. Dins la programació d’enguany n’hi ha de tot color i per a tots els gustos. Exposicions, xerrades… de tot i molt. Podeu trobar tota la programació aquí i ja decidiu vosaltres que jo no tenc ni temps ni ganes de resumir-la tota.

Una de les propostes que al meu parer és de les més interessants és la de Newsha Tavakolian a La Caja Blanca. La fotògrafa iraní presenta a Palma la sèrie Look. Després de la sèrie Listen, que es va poder veure a la mateixa galeria fa uns anys, la fotògrafa continua incidint en la reivindicació de la visibilitat i la veu de les dones musulmanes. A Look inclou la presència masculina dins d’un món on enfronta elements islàmics i occidentals. Per la seva visió i representació de la dona i per un resultat formal de gran bellesa pens que paga la pena veure-la amb calma i endinsar-se dins de l’univers d’una de les representants del femenisme dins del món islàmic.

Destacaria també la mostra de Polaroids del fotògraf de moda Bruno Bisang a Gerhard Braun, la d’un fotògraf que va canviar la moda per la fotografia de natura o paissatge, Javier Vallhonrat, a Pelaires, i la intervenvió de Carles Congost al Box 27. Els artistes locals més actius hi són tots i molts d’ells amb diversos projectes a la vegada, la qual cosa és d’aplaudir i agrair; ara bé, en la meva opinió, i potser tengués les expectatives massa altes, la programació m’ha deixat bastant a mitges; trob que hi fa falta caràcter i risc. Repetesc, en la meva opinió.

Pablo AttfieldPerò no és PalmaPhoto todo lo que reluce i podem trobar (encara) més exposicions fora de la programació oficial.

Demà divendres, el fotògraf Tià Urrea inaugura la mostra “Xarxa” al Bar Rita, i amb la qual reflexiona sobre el consum d’imatges a Internet i el seu paper d’eines de control entre individus. El fotògraf comenta que “estèticament són ampliacions fotografiades directament sobre la pantalla de l’ordinador de retrats de gent en el seu temps d’oci. La xarxa produïda per tal ampliació sobre la pantalla me recorda la poca qualitat de les càmeres de vigilància i enllaça directament amb el concepte de la sèrie que ve a ser aquest control involuntari a través de determinades imatges”.

Dissabte, Pablo Attfield serà a Inca fent doblet a la capella de S’Àngel i a S’Art Cafè presentant “De Nebraska a California”, una mostra de fotografia i vídeo amb la qual interpreta les relacions de poder fotògraf-model en un context definit pel “somni americà” i amb el llenguatge i l’estètica que caracteritzen el fotògraf.

Bel FullanaAttfield també participa a Glory Hall Studio, juntament amb Marta Pujades i Natxa Pomar. Una acció que es durà a terme el dijous 5 a l’espai de Comerciants de Nuvols. Es tracta de recrear els estudis de fotografia amb la intenció de reivindicar el paper del fotògraf professional en un moment d’atomització constant d’imatges.

Deixant la fotografia, el mateix dijous 5 també inaugura, a Louis 21, la nostra arty-girl preferida, Bel Fullana. Nosaltres la fèiem perduda per una platja del Carib amb un xulasso rollo Tarzán però es coneix que estava fent feina preparant aquesta nova mostra.

Per acabar, recoman la presentació del book-zine Holograma de Rua Edicions, el dissabte 7 a les 12 del migdia a l’espai Gigre, i vos encomanam fer, a més del vermut, un poquet de gasto.

El que he dit: Passion!

Holograma