Forces Elèctriques d’Andorra, “F/E/A” (2013)

FEA portadaNo és cap secret que sent una especial debilitat pels grups amb noms estranys, exòtics, bizarros, divertits, etc., i simplement per això, aquesta nova banda que respon al curiós nom de Forces Elèctriques d’Andorra havia de captar la meva atenció. I si al propi nom del grup li afegeixes que com a portada del seu debut en estudi podem veure una imatge del gloriós Rod Stewart, sí… el puto Rod Stewart fent pose sexi, a més de captar la meva atenció, ja estava obligat a escoltar de què punyetes anava això de les Forces Elèctriques d’Andorra. Per començar, la banda està formada per un grapat de personatges hiperactius i insomnes de la nostra escena local, actius a diferents projectes, però veient-se amb ganes de fer més renou i provocar més implosions de timpans. Es veu que s’han unit, –com a mala gent que són només podien acabar coincidint–, i han format aquesta nova aventura de música experimental renouera instrumental. F/E/A és el títol del seu debut que va ser enregistrat als estudis Favela el passat mes d’octubre i amb unes declarades influències que van des de Sonic Youth, passant pels Melvins, fins a Godspeed You! Black Emperor. Les Forces Elèctriques d’Andorra t’ataquen amb sis talls que es mouen entre el noise rock, punk, doom, stoner i altres noms que poden provocar mal de cap i terror a les orelles de la gent amb gustos musicals no tan rarets, però que a altres que ja tenim les neurones destrossades ens sona a combinació guanyadora. Tot això acompanyat de sons electrònics, dues bateries i altes dosis d’anades d’olla.

L’oient hauria de saber que començar a escoltar aquest disc és com endinsar-se dins un món fosc i estrany que no obeeix a les lleis musicals acceptades. Però si encara no ho veus del tot clar i et fa un poc de por entrar-hi… deixa’m que t’intenti convèncer: la primera impressió que F/E/A et dóna, és ja una cançó de més de vuit minuts titulada “One Note Samba”. A més, però, el títol no és enganyós, perquè és una composició formada exclusivament per una sola nota, així que és el que t’imagines, vuit minuts de probable improvisació amb la mateixa nota tot el temps… Però que això no t’espanti! Ja que en contra del que qualsevol mortal pensaria (i jo en vaig ser el primer sorprès) el tema no es fa pesat; no es pot negar que era una aposta arriscada a l’hora d’obrir el disc, però pens que ha quedat ben resolta. Un cop superat aquest experiment exòtic en forma de primera cançó del disc, ja ens trobam de què va realment Forces Elèctriques d’Andorra: riffs feixucs, passatges amb delays envolupants, les parts calmades que esdevenen murs de distorsió que trobam a “R.O.D.”, un so totalment percussiu, primitiu i gruixut, temes on l’electrònica agafa més protagonisme com “Cheko”, i per rematar el disc els sons industrials que gaudim durant els trenta minuts que dura el darrer tema, “TTOON”, que sincerament no he escoltat sencer… (a veure qui és el valent que s’ho escolta).

F/E/A és tota una mostra d’actitud, de ganes de fer el burot i de passió pel renou i per espantar el públic potencial que no està preparat per això i es conforma amb l’indie pop genèric que s’ha repetit milers de vegades, però que la gent interessada en el rock més experimental i renouer segur que gaudirà. Pot ser als noisers més radicals no els acabarà de sorprendre la proposta de Forces Elèctriques d’Andorra, de fet jo he de reconèixer que no m’ha fet tanta por com m’havien dit abans d’escoltar-lo, sobretot quan un ha assimilat el noise experimental japonès, que arriba a uns nivells d’insuportabilitat que fan que difícilment es pugui considerar música. Però això no vol dir que F/E/A no tengui força, ni que no moli, ni que no et pugui despentinar amb un dels seus esclats de distorsió…, tot al contrari, aquesta estrena discogràfica de Forces Elèctriques d’Andorra s’ha d’escoltar perquè mola bastant, perquè fan falta més bandes per l’estil i, sobretot, per fer emprenyar a aquell veïnat que et cau tan malament.

En resum: No sé què putes fas perdent el temps al Redtube quan podries estar escoltant aquest disc a tota hòstia…

Jordi Carrasco
About Jordi Carrasco
Professional del sector de la missatgeria, col·laborador radiofònic, especialista en cinema de sèrie Z i púrria, investigador paranormal, ex-component de varies bandes i ara actiu amb Stalingrad.