En llibre, quan Mallorca va ser l’indret més modern per la recepció dels Beatles

Beatles made in Mallorca

Amb el background, apareguts simultàniament, de Paradise of Love o l’illa imaginada (Documenta Balear, 2012) i la tesi doctoral Nous estils musicals i canvis socials a Mallorca: 1960-1975 (UIB, 2013) de Francesc Vicens i el nostre Tomeu Canyelles respectivament, neix aquesta memòria sobre com la recepció social i estètica dels Beatles, i en conseqüència la introducció de la cultura beat, va fer renovar culturalment Mallorca de dalt a baix, situant-la aleshores com la regió més moderna de l’Espanya de Franco i Fraga, el ministro de Información y Turismo. Mallorca en va ser el paradigma, no reconegut així -com sol passar- per ser zona perifèrica i aïllada, però, per això mateix, “paradís” de cultiu de tots els canvis socials, instrumentalitzats, també, des del poder. És el que els dos autors retraten a Beatles made in Mallorca, La recepció insular de la música beat (Lleonard Muntaner). De com la cultura pop entrà a Mallorca per primer pic i s’iniciava, així, l’era moderna. Que si Four Winds & Dito (ara redescoberts per Munster Records) se’ls arribà a anomenar Los Beatles de Palma, que si Los 5 del Este visitaren els mítics Abbey Road o que la visita aquell 23 d’abril de 1971 de John Lennon i Yoko Ono a l’illa per recollir Kyoko Cox, la filla d’ella, acabà amb el beatle tancat als calabossos municipals…

John Lennon a Palma

És la memòria de la Mallorca no només del boom turístic sinó també del boom cultural que implicà. “El llibre parteix del cinquanta aniversari del boom de la beatlemania: primer disc, primer número 1…”, així es refereix Canyelles al Please, Please Me (1963). “En el cas de Mallorca, des del 2011-2012 hi ha un redescobriment del llegat de la nostra música en general i és un bon moment per treure aquest llibre, on no només es parla dels grups més emblemàtics com Los Javaloyas, Los 5 del Este, Los Beta… sinó també d’uns altres com Four Winds, Los Pops o Runaways, que tenen un pes bastant important en la modernització de la música illenca”, afirma Canyelles. Tota una edició mengívola de buidatge documental i d’entrevistes als protagonistes de l’època. “És el primer projecte col·laboratiu entre els dos”, avança Canyelles; això vol dir que, per tant, “tenim més projectes editorials en conjunt per al futur”. Dos mestres.

Dimecres 11 es presenta a les 19:30 a l’Espai Xocolat, de Palma.

Pep Alba

Pep Alba de Los 5 del Este

De mostra, un botó: “Un día de tantos” és  l'”A Day in The Life” a la mallorquina fet el 1967 per Los Pops, una de les múltiples versions mallorquines dels Beatles enregistrades i inventariades, també en el llibre.

Celestí Oliver
About Celestí Oliver
Una vida de ràdio. Des de Titoieta Ràdio, Som Ràdio, Ràdio Ciutat Vella, Ona Mallorca, fins a Ona Mediterrània, actualment, on fa Micro, de dilluns a divendres. És corresponsal de Rac1 a les Illes, escriu a Cultura de l'Ara Balears i ha col·laborat a MondoSonoro. No toca res ni enlloc: els nassos.