Fucking Chino, “Gap in the soul” (Coto Privado de Caza, 2012)

Fucking Chino - Gap in the SoulQui no té un conegut a qui li diuen “Chino”? No vos embulleu, del qui parlam aquí és del Fucking Chino (aka Miguel Ángel Pozas), raper conegut per estar al capdavant de Coto Privado de Caza Studio, i 50% del duo explosiu que forma amb Sele The Instructor i de Modo Vs Banda. Que encara no vos sona? Pot esser, perquè FC pertany a aquesta casta d’artistes feners el treball dels quals és descarregat per centenars de persones; és a dir, la seva música té un altre canal de distribució i, per tant, d’oient (en el cas que ens pertoca, un oient interessat en el rap underground, del pal gàngster/hardcore, que és el que fa FC; això sí, amb un ull i mig mirant a Madrid, però sense tanta pompositat, ah, ni tant de synth amb excés de densitat).

Synths potser no, però el so del piano abunda a Gap in the soul, com a mínim a 4 tracks, així com violins samplejats creant atmosferes una mica melangioses, un to crepuscular en general que acompanya aquesta desena de temes que a vegades em recorden els sons spooky de l’obscur Temples of Boom de Cypress Hill. Les lletres semblen confessions, una mena de micromanifests existencialistes d’un món interior que cerca conciliar-se amb l’exterior (Rumbo), un abisme a l’ànima (un parell de referències al suïcidi, a No dudo que lo siento i Vida), contratemps domèstics que el raper encoratja a combatre (“lucho por seguir en pie” diu a la cançó homònima de l’àlbum). A la vida, si no hi ha bony, hi ha forat, el buit que professa el títol i que pretén explorar FC amb la seva lírica marcial.

La producció és discreta, no s’imposa a les rimes d’en Chino, el podem escoltar ben clar, cosa que s’agraeix. Una cosa enriquidora és el fet que Gap in the soul compta amb un gran planter de productors, com són Mastodonte, Tonez, IBS, Vivero Hills, El Núcleo i col·laboracions amb Joao La Sombra, OST, Soldiah, Sacx, The Instructor o Parrey.

L’àlbum fa olor de tinta de boli Bic i a quadern dels “xinos” (pun intended), és a dir, és proper i sona a carrer (ell i el seu crew venen directes de Son Oliva i El Vivero, poca broma) i no deixen de banda els clàssics efectes de trets i sirenes d’alarma (sentit d’urgència) i altres referències que un posat artificiós no pot suplantar mai.

Hi ha tres perles que són Vida, Salve i Tinta Roja, aquest darrer per la cuidada producció i les col·laboracions que aborden i desborden el tema amb ràbia. I no ens hauríem d’oblidar mentar Sobreviviendo, que destaca per la seva frescor i la producció de Mastodonte, que es serveix d’un riff de guitarra funk per donar una mica de color als niguls grisos que suren sobre el disc (en Masto també és l’autor de la brillant Intro).

Tot i que acabam d’encetar el 2013, podem dir sense embrunar-nos ni cercar les pessigolles a ningú que a l’escena local en general es troba a faltar una mica d’innovació, de nirvi. Hi ha un sector dels bboys que continuen ancorats en produccions amb regust dels anys 90 –l’època daurada, sí-, composicions efectives però força monolítiques, flows mil vegades cursats i continguts lírics limitats (un altre dia parlarem del conservadorisme en el rap). Sí, i a més tot està ben enregistrat, però com aquests n’hi ha una bona pila, no? I et demanes, tornarà a sonar en Fulano MC al meu reproductor?

Tenc molt clar quines cançons de Gap in the soul revisitaran el meu MP3 (queda palès al text), perquè tenen el petit gran poder de l’evocació: al districte 07004, a la Via de Cintura, a olor de cabdell de maria, de pol·len, de penúries de barriada i de les riallades que les espanten. Fucking Chino ha demostrat la seva vàlua com a rimaire en solitari -és un raper de competi- i el que destrempa però dóna esperança alhora és saber que el seu talent pot donar avui molt més de sí. A partir d’ara, el Fucking Chino ja és un dels xinos de la teva família de coneguts.Dani Nicolau
About Dani Nicolau

Redactor, entre d’altres publicacions ha col·loborat a Diari de Balears, Última Hora, Mondo Sonoro, D-Palma, Ara; traductor, fanziner irredempt, teoritzador de conjuracions diverses.