Warning: mysql_num_fields() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home2/putes/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3096
Siberian Escape, "Panspermia" (2013) - 40Putes

Siberian Escape, “Panspermia” (2013)

Siberian Escape - PanspermiaCridar l’atenció és fàcil, però saber retenir-la al llarg de mesos i mesos no és qüestió de sort, sinó d’habilitat; d’aquest art, Siberian Escape en saben una estona llarga, pel fet d’haver sucat fins a límits inversemblants una única cançó. Com, si no, s’explica la gran expectació que s’ha anat creant al seu voltant? En aquest sentit, el single digital Wormholes (2012) no només va servir com una magnífica carta de presentació, sinó com una mena de banc de proves per a una nau jove, comandada per un capità —Miguel Mejías: guitarra, veu— tan carismàtic i obstinat com un Ahab dirigint el seu Pequod a la captura incansable d’un Leviatan musical que difícilment es podria trobar en aquesta petita illa del Mediterrani. I això ja ho vaig començar a intuir quan, fa anys, vaig entrevistar els Damp Cricket amb un Mejías que, al seu capdavant, tractava d’imposar-los una maduresa atropellada, quasi forçada.

Acabada aquella primera travessia, començà una nova ruta cap a noves terres  —siberianes, si em permeteu la gràcia de torn. La sort, la immensa sort de Mejías, ha estat trobar uns immillorables companys de viatge: el baixista Lluís Fiol i Domingo Bonnín, el bateria més rialler de tota Mallorca. Junts formen un triangle perfecte i tremendament efectiu, en certa forma complementat per la figura de l’il·lustrador Timothy Llompart, encarregat de l’aspecte gràfic de Siberian Escape sigui fent portades o cartells pels seus concerts.

Tornem a “Wormholes”: una única cançó podia servir a l’oient per establir un primer contacte amb Siberian Escape i decidir si anar –o no– a alguna actuació seva, però, en cap cas, mostrar-nos bona part del potencial que aquestes tres personetes posen en marxa darrere els seus instruments. Així, les quatre cançons que formen aquest EP titulat Panspermia (2013) allunyen qualsevol tipus de dubtes o mals auguris, donant-nos les respostes que, tan insistentment, anàvem cercant.

“Turbulence”, encarregada de donar la benvinguda a l’oient, se’m queda entravessada i em decep perquè hi trob massa similituds amb “Wormholes”. Tot i que el riff és diferent, ambdues comencen d’una forma similar, amb un tempo gairebé exacte, esclatant al segon dotze. La cançó és efectiva i consistent, però em deixa un cert amargor. Manca de creativitat? De veres que això és tot el que poden fer Siberian Escape?

Per sort, no. No vos passa, això de veure una pel·lícula amb un principi un tant irregular i que, poc a poc, vos enganxa fins entusiasmar-vos? Això és el que succeeix amb aquest EP i les tres cançons que el completen. “Basenji” és pura energia concentrada: estrofes melòdiques, ponts contundents, tornades aferradisses i un pletòric Mejías que, poc a poc, va obrint –i millorant– un registre vocal que, des de l’època de Damp Cricket, patia d’una excessiva linealitat. “Collapse” és el pilar mestre de Panspermia: una cançó antològica que, sense introduir cap novetat destacable, enlluerna per la seva construcció sòlida i el seu frescor. Brillant. Posa-la en replay continu: és de les que no cansen!

La final “End = Begining” és una excel·lent cloenda per a un EP completíssim i sense fissures en què, de moment, m’hi sobra tant la contenció de moltes de les seves parts –no sé si provocada per ells mateixos o per una simple manca d’intenció– com els continus paral·lelismes amb Nothink, una banda amb qui, personalment, mai he acabat de connectar. En tot cas, prova superada: Panspermia convenç i Siberian Escape, a més d’assegurar-se d’anar pel bon camí, semblen anar dirigits cap a un futur prometedor. És només qüestió de temps i persistència, perquè tot allò veritablement important en una banda ja ho tenen. De sobra.

Tomeu Canyelles
About Tomeu Canyelles
Historiador i periodista musical. Escriu o ha escrit per mitjans com Última Hora, Ara Balears, dBalears o, més recentment, Mondo Sonoro, entre d’altres. Dirigeix i presenta els programes “Illa Sonora” (BN Mallorca) i “Fang i Distorsió” (Ràdio Marratxí), al temps que és membre dels grups Marasme, Vogt, Forces Elèctriques d’Andorra i Te Corrs.