Bar Moncadas

Moncadas

Què: Bar de barri, xocolateria especialitzada en xurros i porres.

On: Carrer de Concha Espina núm. 2, al barri de la Vileta, prop de la plaça de l’església (prop del famós bar del Nene, el Bar Rodrigo, on diuen que es poden trobar alguns dels integrants de Ceremoney bevent tequila els diumenges).

Fauna: La fauna de la Vileta és bastant diversa. Si per una banda teniu els iaios de tota la vida que es passegen saludant tranquil·lament tothom, també teniu els joves fumadors de substàncies il·legals que contribueixen a ambientar el veïnat. Tot s’ha de dir, si us agrada jugar a la petanca i fer amics nous -o si simplement voleu compartir unes caladetes– ja sabeu quin és el nou barri de referència…

Destrempa: El nom oficial, “Bar y Automáticos Moncadas”.

Trempa: En Juan Moncadas, l’amo. Fa més de quaranta anys que aquest home de cabells blancs i caminar tranquil fa el que diuen que són els millors xurros de Palma -que no us estranyi, doncs, que hi hagi gent que creui la ciutat només per menjar els seus xurros amb xocolata quan arriba l’hivern. La història del bar i de l’amo mateix. La seva meravellosa camioneta que es passeja per tot Palma amb la seva cara (i la dels seus fills) impresa a sobre. I el nom que hi ha sota una de les fotos que poblen el bar: MONKY -no ens hem atrevit a comentar-los res, encara.

Si seieu a la terrassa del Moncadas, podreu gaudir de les vistes de la plaça que hi ha just devora. Deu ser una de les darreres places on els veïns encara en fan un ús publiquíssim. Si és de dia, veureu els vellets i els no tan vellets -sembla que a La Vileta la feina no és quelcom que ens sobri- jugant a la petanca; si ja és fosc, per ventura veureu un gran foc on els veïns improvisen una torrada -no és molt habitual veure la policia per aquí-.

A l’interior del bar criden l’atenció totes les fotos que l’amo hi té repartides. Si anau allà per primera vegada, és possible que us adoneu que ja coneixeu la seva cara: la seva camioneta no passa desapercebuda per a ningú, i tampoc els versos que hi ha escrits a sobre “Bar Moncadas de la Vileta / en xocolates té molt a dir / que té una recepta secreta / per porres i xurros gaudir”.

A més de la seva famosa xocolata amb xurros, també es poden trobar granissats d’ametlla, de maduixa i de llimona, a més d’orxata. Els preus de les hamburgueses i de les tapes són normals, així com els de les begudes. El seu horari és de set del dematí a nou del vespre, tot i que si voleu menjar xurros o porres us haureu d’apuntar el seu horari: ara, a l’hivern, els podreu tastar cada horabaixa (menys els dimarts, que tanquen), a més dels horabaixes dels divendres, dissabtes, diumenges i festius. Us ha quedat clar? Si no és així, podeu telefonar al 971791051.

No podem acabar sense compartir la història del Moncada. La trobareu devora l’amo, al cap de cantó on s’ha dedicat incansablement a fer muntanyes i muntanyes de xurros cada horabaixa des de fa més de quaranta anys. Com veureu, el text està tan ple d’entusiasme com els seus xurros. No deixeu de venir a la Vileta per tastar-los.

“Corrían tiempos difíciles; la economía no se encontraba en su mejor momento y un pedazo de pan era un manjar para muchos de los chicos de esa época. Juan Moncadas lo tuvo claro, la necesidad a veces nos cruza con el destino. Harto de pasar hambre comenzó a trabajar en una panadería y su jornal, era su comida. Quizás por ello, la humildad y el valor de las pequeñas cosas le caracterizará siempre. Tras años con las manos en la masa, la masa de sus churros está impregnada de amor y pasión. La masa es su compañera y la conoce tan bien profundamente que verle manejarla se ha convertido en todo un espectáculo. Ahora se ha convertido en maestro y transmite a su hijo ese secreto. Embadurnados en harina apuestan por la máxima calidad sin tapujos, dejando que todo el mundo vea el mágico proceso  en el que el aire y lo etéreo convierte la masa en un crujiente y sabroso manjar.” Per acabar, ens diu: “La gente dice que nuestros churros son los mejores y siempre repiten, no creo que vengan sólo para verme a mí.

Banda sonora: “Paquito el Chocolatero”, La Legión.