40PUTES http://www.40putes.com Free Jaume! Wed, 01 Jul 2015 14:16:11 +0000 ca hourly 1 Breathless, “Return To Pangea” (Xtreem Music, 2015) http://www.40putes.com/20150701/breathless-return-to-pangea-xtreem-music-2015/ http://www.40putes.com/20150701/breathless-return-to-pangea-xtreem-music-2015/#comments Wed, 01 Jul 2015 14:15:39 +0000 http://www.40putes.com/?p=30731 Breathless - Return to PangeaRetornar a Pangea, on l’existència dels continents es reduïa a una sola massa continental enmig d’un immens mar blau. Els cinc continents en potència que van romandre plegats ara fa uns dos-cents cinquanta milions d’anys. Aquesta és la proposta del power trio mallorquí Breathless, format per Edu “Bastard” (guitarra i veu), Joan Font (bateria) i Oscar “Nazareno” (baix), que ens delecta amb aquest Return To Pangea, el seu segon treball. Thrash metal directe old school.

“Tectonic Chan” és el mitjà, materialitzat en forma de càntic -així com ells l’anomenen- per fer aquest llarg viatge. Una intro de quaranta segons que ben bé ens podria recordar a la separació de les plaques tectòniques a l’era triàsica, separant i formant nous continents, i que ens endinsa dins d’aquesta èpica atmosfera conceptual que persisteix en tot el treball.

La intro acaba amb un increscendo estrident i materialitza el primer acord del disc. Comença “Killing-Sophy” amb aires frigis que aporten una perístasi èpica, oriental i vella, en el sentit que ens fa retrocedir enrere en la línia històrica a temps remots. Es trenca amb un riff que fàcilment recorda uns Anthrax del 1987 i la introducció, per primer pic de la línia vocal. En el seu conjunt, és un tema molt contundent i directe que es veu reflectit en la seva durada: el més curt del disc, no arriba a tres minuts.

A la tercera etapa d’aquest viatge a l’espai-temps, seguim observant detalls que construeixen la marca Breathless. La complexitat amb què afronten la composició dels temes. Aquella parafinaria, aquell barroquisme amb què carreguen cada secció de la cançó. Deixen enrere el thrash random i ens ofereixen coses com aquest “Atomic Waste”, que ja s’aproxima a l’estàndard del grup. Killers, killers…

Següent: “Introspective Nightmare”. Introspective, Introspection, “Assassin Introspection”… Sí, el cap m’ha fugit als locals Trallery. Amb el nom era inevitable. I més quan l’“Assassin Introspecion” de Trallery és justament això: l’experimentació i la fugida del convencionalisme en el thrash. Un track instrumental que té moltes perletes compositives en comú amb el disc que tractam ara. Tornant a la qüestió que ens ocupa, ens trobam amb el tema més llarg del disc, amb una gran dosi de “riffs galop”, d’aquells tan característics del thrash i que van quasi patentar els Metallica més joves a la primera meitat dels anys vuitanta. El solo, molt frigi també, sembla tret del Powerslave d’Iron Maiden i posa la cirereta al pastís d’una cançó de les que et deixen amb cops per tot el cos.

Seguim amb “Return To Pangea”, que dóna nom al disc. Baixen les revolucions i apliquen una base més senzilla on la veu és la protagonista amb una actitud molt directa i suggerent que dóna pas a “Beyond The Ritual”, l’epicentre del disc, que comença de manera neta i sense distorsió. Molt cuidat. Entra bateria, entra baix i un solo que introdueix novament la tralla. Hem tengut un minut exacte per baixar la guàrdia, però ja tornam a la medul·la canyera. Ha estat el primer pic que hem pogut gaudir de la tranquil·litat de la mà de Breathless. Passen la prova. Observam una connotació molt melòdica a la resta de cançó, amb un leitmotiv que podem apreciar puntualment al llarg d’aquesta.

“Masterade” i “Ursula Has a Tank” mantenen una línia molt semblant. Motius de corda gruixada al començament, i tralla continuada al llarg del tema. Influència per aquí, influència per allà, recurs tècnic per aquí i contratemps per allà. Això sí, en aquestes altures ja podem afirmar que el treball a l’estudi ha estat molt positiu. Gravat, mesclat i masteritzat a Psychosomatic Studios, de Miquel Àngel Riutort (Mega), on han potenciat la seva força i contundència. El so té un grau qualitatiu molt elevat.

“Breathless”, amb el mateix nom del grup, ja és la novena. Comença com la primera, intro melòdica a una o dues veus, base canviant i es trenca pel riff thrasher principal, que inicia de veres la cançó. Aquest pic veim més aportacions melòdiques a base de guitarres solistes enmig de la cançó. Una mica com el que feien Metallica en el 86, però menys desenfadats i puntualment.

Amb “Brooding Wraith”, a la recta final del viatge cap a Pangea, tornam a gaudir d’una intro neta i harmoniosa i ens anam acomiadant d’aquesta fusió de grups de thrash dels 80 com Kreator, Anthrax, Metallica, Megadeth, amb els tocs melòdics de caire grec, per així dir-ho, que han pogut aportar Iron Maiden, Saxon o altres grups anglesos galopants de l’època. I ara sí, comença “Spinning Metal” i acaba el disc. Aquest pic torna a ser de manera ràpida, i efímera, el que comporta una concentració de duresa considerable. No acaben el disc de cap manera en especial, potència fins al darrer segon i en gran. Un concentrat d’energia per al cervell. Poc més de tres minuts per tancar un disc molt complet i interessant per al gènere. I no ens hem de cansar de reivindicar-lo: grup local que, de fer el que fan a un altre lloc, potser ens visitarien aquí com a grup revelació o alguna cosa semblant. A qui li agradi el metal –i el thrash, concretament- està d’enhorabona.

]]>
http://www.40putes.com/20150701/breathless-return-to-pangea-xtreem-music-2015/feed/ 0
El “Revers” de Ceremoney http://www.40putes.com/20150624/el-revers-de-ceremoney/ http://www.40putes.com/20150624/el-revers-de-ceremoney/#comments Wed, 24 Jun 2015 06:54:04 +0000 http://www.40putes.com/?p=30724 CeremoneyEn català, per primer pic, després de cantar sobretot en anglès, i en castellà en la cançó “Usera” que donava nom al seu anterior EP i cantava a Son Roca. “Revers” és l’avançament de The New Money Ceremony, així com es dirà el segon disc de Ceremoney. És tot en anglès, amb dues excepcions en català i suahili, i un instrumental. 12 cançons en total. “Revers és la nostra primera cançó en català”, destaca Diego López, cantant i guitarrista del quintet. És una adaptació d’un poema del poeta rus Alexander Alekin, obra del guitarrista i teclista Àlex Sàncho, també a Satellites. Completen el grup Víctor Núñez (baix), Gabi Simó (bateria) i Lluís Galvá (percussió).

Mantenen el tropicalisme dels inicis del grup, i al garage del seu anterior EP ara s’hi afegeix el gust pel power pop. Com a resultat tenim unes cançons més infeccioses. Encara pendent d’edició, previsiblament el disc es publicarà el setembre i precedeix l’LP Psycho Tropic (2013), l’única referència de l’extinta Jarana Records. “Estam cercant possibilitats d’edició”, afirma López, “però si finalment ningú ens ho treu ho treurem noltros”. Han repetit enregistrament i mescla amb José Miguel Púter Puigserver a La Porta Còsmica de Palam, entre el novembre i el maig passat, i l’ha masteritzat l’omnipresent Hay Zeelen.

El tracklist de The New Money Ceremony és el següent:

1. Awake
2. Revers
3. Gimme Love
4. Polanski
5. Afrikadela
6. For Tomorrow
7. Hooked On You
8. Acapulco
9. Picudo Rojo
10. Isladeflores (Caribbean Tragedy)
11. Hangover Beethoven
12. The New Money

]]>
http://www.40putes.com/20150624/el-revers-de-ceremoney/feed/ 0
Defled, “Impressions” (MOM, 2015) http://www.40putes.com/20150618/defled-impressions-mom-2015/ http://www.40putes.com/20150618/defled-impressions-mom-2015/#comments Thu, 18 Jun 2015 06:51:28 +0000 http://www.40putes.com/?p=30713 Defled“pyyp pypy”, “truzz”, “Vouyerism” o “vaina” ja varen rompre amb la caleidoscòpica i àcida lluminositat dels inicis del manacorí. Pere Canovas es deslliurava dels postulats de Border Community i se cenyia, de cada vegada més, a l’estètica del nom del catàleg que pot presumir ara -després d’anys d’infectar viralment la xarxa amb produccions- de ser el segell que l’ha fet debutar: Modern Obscure Music, de Pedro Vian. “Tiva”, també en seria exemple, la qual el va estrenar com autor de part del tracklist de la B.S.O. del film El camí més llarg per tornar a casa (2014), de Sergi Pérez. Fa tres anys Triopical s’havia de convertir en el seu debut per al canadenc Box Records -la marca de Groj- però, per llàstima, es quedà en un intent. Aleshores componia processos de naixement i creixement, matèria viva, exposada al sol, als colors. “Doors”, la porta d’entrada al nou segell que ara l’empara, no es tancava i com un ritu lliscava encara per trobar claror. Defled mantenia la densitat lisèrgica d’un IDM, sovint exòtic. Ara queda abocat a les tenebres, si més no d’un techno molsut i viscós, abismal i espès, cruixent i inquietant.

El percudit “Observatory” podria ser el magma d’aquest nou hàbitat. A les entranyes de la Terra t’endinses amb la industrial “Vinticinc”. Té un ADN semblant al cut-up naturalista de Coldcut -res té a veure amb Ninja Tune però no sé per què em recorda a “Timber”-, i trobes les constants vitals, que acaben desintegrades com imparables focs d’artifici, a “vvvv”. L’orientalisme mai ha faltat a Defled, i “Y606” és un ball damunt bambú copejat, que talla la punta afilada de “Kunai”, la temuda criatura terrestre que sembla engolida pel més enllà. L’artwork de la mallorquina Nuri Llompart capta amb fidelitat el medi on viu.

Al digitalisme se l’ha acabat menjant l’analogisme, la seva metodologia, la raó de pertànyer al catàleg de MOM. “Cinc talls improvisats i gravats en una presa. Música que vaig gravar amb un modulador doepfer, diverses caixes de ritme “deixades” i algun que altre ‘vst com Operator i Tapedelay”. Improvisats, diu. Impressiona, és el que dic jo. Impressions (Modern Obscure Music, 2015) escarrufa.

M’atrevesc a dir que, a la fi, tenim un treball contemporani complet i d’altura -si deixam enrere els dels seus companys Emea i Synteck- que millor representa la nova generació de productors mallorquins, posterior al referent Pedro Trotz, amb què poder passar-se pel forro el corporativisme baléá de l’electrònica de ball -la producció en sèrie de les cadenes turístiques i d’oci- i defensar que a Mallorca també s’hi fa l’altra electrònica, la que té sang, no de disseny: de pols analògic, arriscada i amb nirvi. No de bades, ja fa uns anys i per mèrits propis ell es convertia en el primer preferit meu.

]]>
http://www.40putes.com/20150618/defled-impressions-mom-2015/feed/ 0
Stalingrad estrena nou disc http://www.40putes.com/20150617/30702/ http://www.40putes.com/20150617/30702/#comments Wed, 17 Jun 2015 16:06:50 +0000 http://www.40putes.com/?p=30702 Stalingrad“Polaris” és el tema que avança el nou disc homònim de Stalingrad. En paraules de Jordi Carrasco, encarregat absolut del projecte, “Polaris” és la carta de presentació perfecta tenint en compte el caràcter de l’àlbum, “per les referències astronòmiques d’alguns dels títols de les cançons i perquè es tracta d’un disc fosc, fred i en certa manera nocturn, on aquest títol encaixa. Polaris és el tema més representatiu dels vuit que componen el disc, és com una mena de resum de tot el conjunt”.

Per Carrasco, Stalingrad continua sent el seu “taller d’experimentació musical” amb el mateix esperit que als inicis del projecte. Afegeix que “Polaris manté la línia compositiva de l’anterior treball, Aforismes, encara que amb notables diferències. Aquest darrer és un disc menys tècnic i s’enfonsa dins terrenys més foscos i depressius, i encara que els temes estan bastant més pensats es pot dir que és una feina més sentimental. Personalment, és la gravació d’Stalingrad que més he passat gust de compondre i gravar, i n’estic ben satisfet”.

La portada és obra de Timothy Llompart. “Timothy es va oferir a treballar l’artwork del disc, una oferta que no vaig poder refusar ja que és un gran amic i il·lustrador”. L’il·lustrador alcudienc ha col·laborat en el disseny de grups com Siberian Escape o No More Time. A més, afegeix, “una de les principals novetats és que en aquest disc he deixat participar per primer cop gent externa al projecte”, com és el cas de P.J. Llompart (germà de Timothy) “que em va cedir part de les seves juguetes per gravar”.

“Polaris” va ser compost i enregistrat durant la passada tardor i hivern, de nou autoproduït i gravat a casa del mateix Carrasco, amb un inamovible esperit DIY. Es publicarà íntegre al bandcamp el pròxim dimarts i compta amb el següent tracklist:

1. Aquí és on s’apaguen les llums
2. Ursa minor
3. L’oceà en silenci
4. Cerambycidae
5. Polaris
6. Amagat dels colors del dia
7. Mai tornaràs a veure caure la pluja
8. Ursa major

]]>
http://www.40putes.com/20150617/30702/feed/ 0
Los Fletchers, “Tiempos de Tormenta” (Espora Records, 2015) http://www.40putes.com/20150616/los-fletchers-tiempos-de-tormenta-espora-records-2015/ http://www.40putes.com/20150616/los-fletchers-tiempos-de-tormenta-espora-records-2015/#comments Tue, 16 Jun 2015 18:01:07 +0000 http://www.40putes.com/?p=30696 Los FletchersEscoltant el darrer EP de Los Fletchers i adonant-me dels seriosos problemes que tenc per enfocar la crítica, no he pogut evitar que em venguessin al cap un grapat de reflexions, probablement no gaire acurades, sobre l’anomenat rock urbà que es practica arreu del país. Perquè Los Fletchers hi caben còmodament en aquest sac, que abraça des del rock apunkarrat fins a un rock, diguem-ne, més sensible o poètic, però que no perd mai uns nivells mínims de contundència. La sensació és que aquest gènere ha quedat, en certa manera, congelat en el temps; reflecteix una actitud davant la vida i una manera de pensar que ja no arriba tant al seu oient potencial. Parlem d’una música que hauria de ser la banda sonora de la ciutat i el seu temps, però poc a poc queda engolida per velles etiquetes i apartada a un racó. Que vols punk? Aquí hi ha el raconet del punk. Que vols metal? Aquí hi ha el raconet del metal. Que vols rock urbà? Aquí hi ha el seu raconet. Falta música de caràcter transversal, himnes que travessin la majoria de barriades de qualsevol ciutat i que ho facin capturant el zeitgeist, que diuen els alemanys, o esperit del temps. El rap ho prova, però el seu impacte és limitat i queda molt engalavernat pels seus clixés, i això quan no cau en l’exaltació de l’individualisme del jo la tenc més llarga que tu. Reggaetón i ritmes llatins variats s’enfoquen més (i de manera legítima) al ritual de l’aparellament i les bandes verbeneres de mestisatge festiu pareix que la crítica que sovint presenten queda un poc aigualida. Aquí la culpa és de músics i periodistes quasi per igual, i fins hi tot diria que és més dels segons que dels primers. Quina culpa tenen els músics? Sovint l’individualisme, la conformitat de repetir el que ja es coneix, el no voler sonar “comercials”, camuflar el seu missatge amb l’anglès o evitar tenir un discurs propi. Pitjor som els periodistes, que probablement siguem incapaços de crear un relat, afavorir sinèrgies que creïn comunitats, i que, per peresa i perquè a alguns no els fa gràcia, deixem de crear etiquetes efectives i amb un cert carisma que la gent vulgui adoptar.

I tota aquesta curolla a què ve, preguntareu? Doncs que a Tiempos de tormenta em fa la sensació que Los Fletchers, poc a poc, es van separant d’una realitat. La cançó homònima enceta el disc i descriu unes escenes que estan dins l’imaginari col·lectiu però que no acaben de respondre a la realitat més inmediata d’aquí. A Baltimore potser funcionarien, però a Espanya duim quatre anys contestant a antidisturbis amb proclames naïf aixecant les manetes i esmolant el vot per novembre. Sembla també que tenim més motius per rompre aparadors de bancs quan un equip de futbol guanya que no quan el banc en questió fot gent fora de casa. La violència és humana, i té una càrrega èpica del copón, però avui dia en ser cantada sembla que funciona més en l’espai íntim, com ho fa Sènior i el Cor Brutal. I ho dic perquè en el disc anterior presentaven cançons com “Balconing” o “Cabo blanco” que eren rabiosament locals, temes que podies identificar com a propis; en canvi, aquesta primera cançó és totalment genèrica. Això no lleva que el tema en si sigui deliciosament aferradís, amb un riff que amb la seva sencillesa et trepana el cervell i una tornada simple i efectiva.

Perquè la veritat és que dins el raconet de rock urbà Los Fletchers funcionen beníssim. Saben que hi ha cançons on poden donar canya i saben que també poden pasterejar. Dins el primer grup també hi trobem “Acúfeno”, amb la guitarra un poquet Black Sabbath, un poquet Alice Cooper, que aguanta tota la cançó amb solvència. La darrera cançó, “El amo del consenso”, és on Los Fletchers demostren la seva vessant més punk i ho fan de manual. Dos minuts i busques de potada als collons dels moneots que poblen molts debats televisius, amb un bocí d’harmònica que enriqueix molt el tema. Les cançons de la part central de l’EP és on Los Fletchers es prenen les llicencies per pasterejar. “Aullidos” em sembla avorrida, no hi puc fer res. És repetitiva, pel meu gust massa llarga, i el tema no em crida l’atenció. En uns anys on tothom veu malalties mentals per tot, que es titlla a les persones de tòxiques amb facilitat i que a qualsevol nin cul inquiet el mediquen perquè els seus pares no són capaços de sofrir-lo, un relat d’amor al manicomi em sona naïf. “Mejor ni hablar”, en canvi, em sembla un baladón sentimental d’escola Extremoduro boníssim, amb una tornada dissenyada per ser corejada; com exercici d’estil és perfecte. Però si hi ha una cançó que s’ha guanyat el meu coret en aquest EP és el swing de “Pobres diablos”. Perquè és una cançó que surt una mica del territori habitual del rock urbà i perquè és difícil sentir-la sense remenar alguna part del cos al seu ritme.

Tiempos de tormenta es un bon EP. M’entretenen 5 de 6 cançons, el que resulta una proporció molt bona. Ara bé, és un disc que es queda dins el raconet de rock urbà. Sincerament, no crec que a Los Fletchers els importi gaire la parrafada del primer paràgraf, perquè a ells se’ls veu còmodes en el seu registre, fa la impressió que passen gust i que la seva música és honesta. Tan honesta com la dels metalers que toquen metal o els punkis que fan punk. Però si hi ha algú que volgués revitalitzar i actualitzar amb forma i so el rock urbà seria, almenys per part meva, molt benvingut.

]]>
http://www.40putes.com/20150616/los-fletchers-tiempos-de-tormenta-espora-records-2015/feed/ 0
Munster reedita “Más suicidios” de Cerebros Exprimidos http://www.40putes.com/20150615/munster-reedita-mas-suicidios-de-cerebros-exprimidos/ http://www.40putes.com/20150615/munster-reedita-mas-suicidios-de-cerebros-exprimidos/#comments Mon, 15 Jun 2015 16:03:52 +0000 http://www.40putes.com/?p=30686 Cerebros Exprimidos

Hora de fregar-se els potons. Després d’anys descatalogat, el segell madrileny Munster Records reedita en vinil l’emblemàtic Más suicidios de Cerebros Exprimidos, publicat originalment el 1990. Després del seu històric primer mini-LP, la banda aleshores formada per Jaume Triay (veu), Juanmi Bosch (guitarra), Cañete (baix) i Churu Tenreiro (bateria) es consolidava com una de les bandes locals amb més projecció nacional gràcies a un disc on figuren bona part dels seus principals clàssics: “Surfin’ Dee Dee”, “Perdí mi mente”, “Vacaciones en Siberia”, “Zapatos de piel”… El disc respecta l’artwork original -elaborat per Josetxo Ezponda de Los Bichos- i, a més, inclou l’insert en forma de còmic que va fer el músic i dibuixant Rafa Murillo en el seu dia. Una gran manera de celebrar els vint-i-cinc anys d’un clàssic que, encara ara, sona tan fresc com addictiu.

Cerebros Exprimidos Cerebros Exprimidos

]]>
http://www.40putes.com/20150615/munster-reedita-mas-suicidios-de-cerebros-exprimidos/feed/ 0
Maicalles avança “DSPRXR” http://www.40putes.com/20150608/maicalles-avanca-dsprxr/ http://www.40putes.com/20150608/maicalles-avanca-dsprxr/#comments Mon, 08 Jun 2015 09:02:09 +0000 http://www.40putes.com/?p=30676 Maicalles
Mig any ha passat del seu tercer treball, l’EP Misteris, i és a punt d’aparèixer el segon llarga durada de maicalles, que es dirà DSPRXR. Un nou treball enregistrat “com sempre, a ca meva, al Cuarto dels Trastos, entre gener i abril d’aquest any, de manera casolana. També l’he mesclat jo mateix”, avança Llorenç Rosselló sobre la nova criatura del seu projecte solitari al marge de Poomse. “Els temps de treball de Poomse són cada vegada més lents/irregulars, tot i que ja tenim 8 o 9 temes per al disc nou que gravarem després de l’estiu, i depenen de la disponibilitat de quatre persones i les seves circumstàncies vitals. Per tant, maicalles continua complint la seva funció de poder fer música i gravar quan em doni la gana, en pijama o mentre els meus fills miren els dibuixos”, enraona.

DSPRXR aprofundeix en les textures solitàries, gèlides i inquietants de Misteris (2014) i del primer disc Novembre (2013) i que ja havia mostrat amb el debut Minnesota EP, l’únic que va tenir edició amb Foehn -el segell de Poomse- encara que fos digitalment. Però “la diferència més important amb el que havia fet abans amb maicalles és que les cançons s’han construït a partir de bases rítmiques o samples, mai a partir de guitarres. És el mateix mètode que utilitzava en la prehistòria de Poomse, abans del primer disc, en l’época del myspace! Trobar qualque so interessant i anar afegint capes d’instruments. De fet, les guitarres apareixen només de manera molt testimonial, fent algun arranjament puntual però mai com a base de la cançó”. Un mètode que només connectaria amb Poomse en les maneres de l’Star EP. “He utilitzat algunes apps musicals que tenc a l’ipad, sobretot emuladors de caixes de ritmes antigues i teclats, i tones d’efectes”, explica.

“Quan vaig començar a treballar en aquest grup de cançons, tenia la idea de fer quelcom més abstracte o atmosfèric, fins i tot instrumental (això encara es pot veure en les intros d’alguns temes), muntar els temes damunt dos acords i jugar amb la repetició, en la línia de Four Tet, imitant la seva mescla d’instruments analògics tractats digitalment; però al cap d’un temps me vaig trobar fent lletres i aquell munter de sons sense gaire estructura va anar mutant en cançons més o menys ‘tradicionals’. El resultat final és més dens i brut del que esperava, més en la línia de Broadcast, salvant les astronòmiques diferències”. Cert és: a Four Tet podria recordar “Bill Callahan”, un nou càntic com a fan, perquè  el currículum de Rosselló ja suma altres veneracions: “Oreneta Coleman” -homenatge al mestre avantguardista del jazz- i “Shakira Pons i Kaplan”, en honor a Ira Kaplan de Yo La Tengo. S’hi deu, en part, a ells.

“Desaparèixer” és el primer tast dels nou títols que conté DSPRXR. “No sé si faré còpies físiques, ni com ni quan publicaré el disc sencer, ja veurem”, afirma sobre el nou disc, la portada del qual “l’ha feta en Pau, el meu fill de 5 anys”, a qui ja va cantar a “Nàufrags”, del seu anterior llarga durada, dedicada al pare de Rosselló. Mentre estrenam DSPRXR, “ja tenc -diu-  una idea del que serà el proper disc de maicalles. Supòs que m’hi posaré aquest estiu”.

]]>
http://www.40putes.com/20150608/maicalles-avanca-dsprxr/feed/ 0
Gitane debuten http://www.40putes.com/20150604/gitane-debuten/ http://www.40putes.com/20150604/gitane-debuten/#comments Thu, 04 Jun 2015 17:44:25 +0000 http://www.40putes.com/?p=30669 GitaneGitane és el projecte de Joan Obrador (Manfel, Shenobi), Miquel Torres (Diary Made, Deep South) i Joan Roig (Shenobi, Manfel), el qual estrena els seus dos primers temes: “Èxode” i “Així i tot”. El trio que sorgí de manera gairebé espontània és descrit per Joan Roig com “tres amics de Portocolom que ens vàrem conèixer amb la música i que tenim la sort de coincidir i de poder tocar plegats”, en un projecte “que sorgeix d’una urgència, de la necessitat de fer coses noves, de la música per la música sense donar-li mil voltes, de no pensar-hi gaire”. Obrador, que agafa la veu cantant, canvia la guitarra pel baix, Roig, també les sis cordes per la bateria, i Torres es queda amb les sis cordes.

Aquests dos primers temes són part de cinc temes que varen gravar entre els dies 24, 25 i 26 de desembre del 2014, al nou estudi Galiner de Felanitx, sota la supervisió de Joan Rosselló, qui en paraules de Roig és “amic de tota la vida i el nostre tècnic de sempre”. Un d’aquests cinc temes es va crear en el mateix estudi. Les mescles les va fer Santi Garcia -amb qui Manfel ja han fet feina i els uneix amistat- als seus estudis Ultramarinos (Sant Feliu de Guíxols) i ha estat masteritzat per Víctor García.

Originalment la intenció primerenca era simplement deixar-ne un record enregistrat del que havien estat fent durant l’estiu de 2014, per tan sols deixar “una prova de l’existència de les coses, un record o souvenir de que hem passat per aquí, que hi hem estat… deu ser per mor de fer-nos grans o per la crisi dels 30, o la síndrome de Diògenes”, com assenyala Roig, però ara mateix es troben component, i possiblement enregistrin un LP a finals d’any, perquè “els temes nous ja comencen a tenir millor forma i es nota que duim una mica més de temps tocant junts”.

El tàndem Joan Obrador-Joan Roig es repeteix; ara, però, amb la incorporació de Miquel Torres. Tot i així, el nucli de Gitane agafà forma amb Roig i Miquel en primera instància. A ells dos els uneix una llarga amistat que es remunta a les respectives padrines i a un sentiment d’admiració cap en Miquel per la seva feina com a luthier de guitarres. D’en Joan Obrador diu que “ens entenem i ens compenetram molt bé musicalment, venim d’allà mateix i hem tocat molts d’anys junts. A més, en Juanan és una persona amb idees i això facilita molt les coses. Sempre hem viscut la música de manera paral·lela i, a més, també és de Portocolom, requisit indispensable”, riu.

Tenen intenció d’anar fent directes aquest estiu, però sense “gaire més ambicions”, perquè “les coses han de venir totes soles”. Roig afegeix: “el grup en principi era un passatemps paral·lel però s’ha convertit en una cosa més gran, més il·lusionant. Al mateix temps jo i en Juanan tenim Manfel amb un EP gravat i que més endavant presentarem. I jo també tenc un altre projecte personal que em fa molta il·lusió i vaig fent a poc a poc: Saïm, que estam acabant de gravar el primer Ep.”

]]>
http://www.40putes.com/20150604/gitane-debuten/feed/ 0
Miquel Serra, “Formigues vermelles” (EdD, 2015) http://www.40putes.com/20150602/miquel-serra-formigues-vermelles-edd-2015/ http://www.40putes.com/20150602/miquel-serra-formigues-vermelles-edd-2015/#comments Tue, 02 Jun 2015 07:00:20 +0000 http://www.40putes.com/?p=30663 Formigues-vermelles_ARAIMA20150505_0218_16Formigues vermelles de Miquel Serra és la darrera publicació de l’editorial mallorquina Edicions del Despropòsit, que dirigeix Pau Castanyer, i des d’on ha publicat llibres molt interessants com la història poètica i gràfica De les criatures del bosc de Jaume Miró i Pau Arévalo, un llibre excel·lent que narra la història del malaurat poeta Andreu Cloquell; o el còmic recentment exhaurit Els darrers dies de l’Imperi Mallorquí firmat pels manacorins Xisco Fuster i Toni Planissi, o el notable llibre de relats Cafés y otros lugares de l’argentí Pato Conde.

Miquel Serra és ben conegut per les nostres contrades com a músic, i tot i que no ens sorprèn excessivament la seva incursió en les lletres, ja que les seves cançons van ben carregades de poesia, ara ens brinda uns escrits deslligats de la música. Formigues vermelles ha trobat en Edicions del despropòsit el niu ideal on fer l’ou, ja que el llibre en té bastant de despropòsit, de raresa. És un llibre amb punts forts i fluixos. Presenta una estructura interna una mica esbojarrada, mesclant la poesia, una mena de mapa de reencarnacions de personatges famosos, una entrevista imaginària a un Miquel Serra del futur (i que ens fa una explicació de la creació del seu disc Opilions), una història de ficció i un apèndix que reuneix creences i interpretacions del món de quan érem infants; uns apunts, aquests, que donen testimoniatge de la lògica aclaparadora i miraculosa que perdem en fer-nos adults, un poc més peluts i, sovint, lletjos. És aquesta la part que més m’ha agradat, i puc dir que ningú que l’hagi llegit no n’ha fet un fart de riure.

Pel que fa a la història ficcionada, o conte breu, descobrim un vessant d’aquest autor fins ara desconegut, i hem de dir que se’n surt força bé, amb una narrativa plena de detalls i dades històriques que aporten veracitat a la narració. Lligat a això podem dir que els poemes que resulten més interessants, a parer meu, són aquells que ens conten una petita història, i com a contrapunt podem dir que aquells poemes més lírics resulten, massa sovint, una mica desdibuixats, un fet que, tal volta, pugui ser a causa de la procedència de Serra, com a lletrista, on els versos tenen una llibertat diferent, la que atorga la música, que fa de fil conductor, i que donen un sentit unitari a les composicions.

Un altre tret que crida l’atenció d’aquest llibre és la utilització de formes lingüístiques més pròpies del català parlat que no de l’escrit. Incomoda veure passar de l’article lalat a l’article salat en una mateixa composició. 
Per acabar, vull dir que la foto de portada, realitzada per Joan Carayon Santandreu, ens recorda alguna de les natures mortes del gran Toni Catany, i que per tant, aquest llibre, en conjunt, té totes les paperetes per a convertir-se, per les seves particularitats, en una raresa, un petit tresor de col·leccionista.

]]>
http://www.40putes.com/20150602/miquel-serra-formigues-vermelles-edd-2015/feed/ 0
Alberto Santolaria, “End Of The Way” (2015) http://www.40putes.com/20150528/alberto-santolaria-end-of-the-way-2015/ http://www.40putes.com/20150528/alberto-santolaria-end-of-the-way-2015/#comments Thu, 28 May 2015 06:31:23 +0000 http://www.40putes.com/?p=30659 Alberto SantolariaD’això se’n diu envellir com els bons vins, tu. N’Alberto és un tio coherent com pocs que sempre s’ha mantingut fidel a les seves dèries musicals. És així i en aquestes alçades de la pel·lícula no el canviarem, ni volem fer-ho. El culte més o manco explícit per Neil Young o Mark Lanegan començà fa més de deu anys amb el naixement dels Melancholy Mechanics, deixebles de l’il·lustre John Tirado i que ens deixaren com a únic testimoni l’anecdòtic Life Before Prius (2007). Hereus del seu so, uns anys després Santolaria reaparegué encapçalant Eek, més madurs i més segurs de si mateixos, que editaren Maybe I’m Wrong (2011) i un brillant Eek Declares War (2013), on s’hi podien trobar algunes de les millors cançons que, fins ara, havia signat aquest músic de Valldemossa. Si començ fent aquest breu exercici de memòria és just per assenyalar que Alberto Santolaria no és cap nouvingut: sempre he dit que la veterania és un grau i així ho demostra amb l’edició del seu primer disc en solitari.

Sense que se’l pugui titllar de previsible, End Of The Way sí que és un treball continuista amb el seu llegat de Melancholy Mechanics/Eek. Això és, senzillament: la calidesa del folk sumada a l’amabilitat del pop i l’èpica de l’anomenada americana. Sense gaire pretensions, Alberto Santolaria adopta els que, potser, són els seus registres més intimistes en un disc que sona proper: el típic àlbum de carretera que, potser, gaudiries tant en un llarg trajecte en cotxe com escoltant-lo a casa, vora la foganya, mentre plou i a defora bufa es vent.

End Of The Way sona a agredolça redempció: solemne i crepuscular (“Lullaby”) quan vol; accessible i, per ventura, ensucrat quan li pega (“Changes”). Sempre evocador, amb la vista perduda en l’horitzó del continent americà (“Give All”), rescatant si cal algunes de les cançons que ha anat component durant aquests anys (“Fall Down”). I si bé és cert que algun tall no acaba de fer, com si quedés incomplet (“Forgive”), cançons com “Back Home” o la grandiosa “Piano Song” –la més atípica– mereixen, com deia, figurar entre les millors produccions que hagi fet mai n’Alberto.

A més d’haver aconseguit debutar amb el seu propi nom gràcies a un treball força destacable, n’Alberto Santolaria, a més, ha sabut mantenir el segell: sigui pel seu timbre de veu o per la forma d’estructurar les cançons, no se’m fa difícil identificar-lo. Nostàlgic. Evocador. Madur. Elegant.

]]>
http://www.40putes.com/20150528/alberto-santolaria-end-of-the-way-2015/feed/ 0